My new local dev toy

Από τότε που ξεκίνησα να ασχολούμαι και να πειραματίζομαι με το άθλημα, έχω δοκιμάσει διάφορα local web server stacks (έχοντας πάντα ως βασικό το XAMPP)… To name a few:

WampServer (το οποίο μοιάζει πάρα πολύ με το XAMPP, EasyPHP, UwAMP (το οποίο καθότι portable, ένα διάστημα με βόλευε πάρα πολύ καθώς το είχα συνέχεια στο encrypted usb key στο τσεπάκι μου), AMPPS (πάντα μου θύμιζε κάτι μεταξύ CPanel Apps Installer και κάποιου είδους Marketplace), κλπ κλπ…

Μετά, λοιπόν, από αρκετά χρόνια χρήσης του XAMPP, μέσα από ένα video του φίλου Γεράσιμου (τον οποίον ευχαριστώ πολύ όχι μόνο γι’ αυτό το tip αλλά και για πολλά άλλα, ξέρει αυτός), έμαθα για το Laragon. Έκτοτε, το χρησιμοποιώ εδώ και κοντά 2 χρόνια..

Τελευταία, μέσα από κάποιες συζητήσεις και παρουσιάσεις (να είναι καλά η καραντίνα), άκουγα συνέχεια για το Local της Flywheel.

Πριν μερικές μέρες, λοιπόν, έκατσα και το εγκατέστησα.. και φαίνεται πάρα πολύ καλό!

Η πρώτη διαφορά με το Laragon, η οποία είναι εμφανής από την αρχή, είναι ότι το ένα πρόκειται για ένα WordPress dedicated εργαλείο, ενώ το άλλο (αν και αρχικώς είχε ως target group του τους Laravel Devs) είναι ένα πιο all-around XAMPP-alternative local development stack με πολλές περισσότερες (έναντι του XAMPP) επιλογές και τεχνολογίες.

Παρέχει παρόμοιες με του Local ευκολίες/επιλογές (1-click WordPress installations, PHP version selection, etc), αλλά και πολλά περισσότερα από όσα θα ήθελε κάποιος που απλώς ασχολείται με το WordPress, όπως:

1-click installations (Drupal, Laravel, Symfony, etc), επίσης, Ruby on Rails, Python (Django, Flask), Go, MEAN stack, Node.js, npm, yarn, git, Redis, PostgreSQL, phpMyAdmin κι άλλα, όλα αυτά άμεσα, μέσω right click–>quick add!

Επίσης, έρχεται με προεγκατεστημένο το HeidiSQL.

Έχει κι αυτό virtual hosts (όπως το domain suffix του Local)

Γενικότερα, το Laragon είναι κορυφαίο, ίσως το καλύτερο local server stack εργαλείο, όπου κανένα λόγο δεν έχεις να επιστρέψεις πίσω σε λύσεις τύπου XAMPP/WAMP/etc.

ΑΝ όμως, ΑΝ κάποιος ασχολείται ΜΟΝΟ με WordPress, τότε νομίζω το Local είναι πιο φινετσάτο, πιο to the point – δεν έχει πιστεύω κάτι που θα σου λείψει από το Laragon, ίσα ίσα είναι όλα όμορφα, βολικά, εύκολα – παίζεις τα WP instances στα δάχτυλα, για να μην μιλήσω για τα Blueprints ή το Live Link (μέσω ngrok) που είναι απλά κορυφαίο, με ένα μόνο κλικ!

Bonus η προεγκατεστημένη υποστήριξη (κι αυτή με 1-click ενεργοποίηση) Simple SSL (Let’s Encrypt) αλλά και η δυνατότητα προσθήκης δικού μας third-party SSL.

Για την τελευταία, λοιπόν, περίπτωση, αυτήν που κάποιος δουλεύει μόνο σε WordPress, θα θεωρούσα το Laragon overkill. Το Local είναι κορυφαίο για το κοινό που απευθύνεται!

Α, ξέχασα να αναφέρω ότι το Local έρχεται προεγκατεστημένο με τον Adminer, μια παραλλαγή του phpMyAdmin (αν και προσωπικά προτιμώ το τελευταίο).

Αυτά τα λίγα είδα με μια πρώτη ματιά.

Ποιά είναι η δική σας άποψη; Τί χρησιμοποιείτε;

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started